Основно училище "Д-р Иван Селимински" - град Сливен
Основно меню

Трето място на състезание поправопис на английски език Spelling Bee 2023

На 22 април 2023 година в Американския колеж в София се проведе тринадесетото издание на Националносъстезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Над 8000 ученици от над 260 училища от цялата страна се трудиха неуморно и научиха правописа на стотици трудни думи на английски език. Най-добрите от тях стигнаха до финала и показаха, че старанието и състезателният дух винаги водят до отлични резултати. В изключително оспорвана битка, призовото трето място зае нашият ученик Виктор Друмев от 5 ,,г” клас, който за пръв път е част от националния финал. Поздравяваме Вики и неговият учител - г-жа Теодора Бонева за победата, като им пожелаваме престижни бъдещи победи. 

Spelling Bее е състезание на английски език, в което състезателите спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква.  Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг, където се състезава с останалите участници. Ако спелуването е неправилно, състезателят отпада. Spelling Bее е състезание с елиминиране и последният останал състезател се обявява за победител.

Думите за състезанията се подбират от предварително обявен списък с 500 думи  (за участниците в Spelling Bee Junior тези думи са 250). Победителят в училищното състезание и неговият подгласник се класират за регионалните състезания, а най-добрите трима от регионалните кръгове се класират за националния финал.

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee и Spelling Bee Junior се организират от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“ в партньорство с фондация „Америка за България”. Състезанието се подкрепя от Министерството на образованието и науката и Посолството на САЩ. (http://spellingbee.bg)