Основно училище "Д-р Иван Селимински" - град Сливен
Основно меню

Музей

"Историята на едно училище никога не е съвсем минало. Тя е огледало, което обяснява настоящето и отразява бъдещето. Камбаната на училище "Д-р Иван Селимински" вековно ечи и зове за творческа свобода и българска духовност." 

Училищната музейна сбирка на Основно училище "Д-р Иван Селимински" - град Сливен официално се представя на 1 ноември 2007 година в чест на 100-годишнината от основаването на училището. Присъстват официални лица, учители, ученици, родители, множество граждани. Експозицията се открива от народния представител в 40-тото Народно събрание господин Иван Славов.

Създаването на музейната сбирка се провокира от богатата история на училището. В основата на извършената работа е събирането и проучването на документален материал, тъй като голяма част от архива е изгорял при пожар в сградата. Развива се усилена краеведческа дейност. Събира се огромен снимков, документален и веществен материал. 

Сформира се екип в състав: Татяна Андреева, Румяна Илчева - учители по история, Катя Кирова, Василена Желязкова - учители по биология, Калинка Димитрова - начален учител, Огнян Тодоров и Даниела Тодорова - учители по БЕЛ, Дарина Узова - учител по химия. Художник-проектант и изпълнител е Кирил Стоянов и рекламна агенция "Фри-дизайн". В продължение на две години се обработват събраните материали, подреждат се хронологично с обяснителни текстове към тях. Изграждането на музейната сбирка се осъществява със средства от спечелен от училищното настоятелство проект на стойност 15 000 лв. към МОН.

В процеса на работа се осъществява взаимодействие на училището с Държавен архив - гр. Сливен, Исторически музей - гр. Сливен, Национален музей на образованието - гр. Габрово, Регионална библиотека "Сава Доброплодни", читалище "Зора" - гр. Сливен, Национална библиотека "Св. Св.Кирил и Методий" - гр. София.

Сбирката се експонира в самостоятелно помещение. Възприет е хронологичен и тематичен подход в три раздела: "Училището", "Учителите", "Учениците".

Експонирането на снимковия материал с анотации и въвеждащи текстове е на 6 модула, поставени във витрини. Общият брой на показаните снимки, проследяващи историята на училището по хронология, е 245, с въвеждащи текстове. Показват се портретни снимки, биографии и факсимилета на трудове на изявени учители и възпитаници на училището.

Вещевият материал е експониран в 16 стоящи и висящи витрини: официална, учителска, учебно-технически средства, трудове на възпитаници, ученическа, спортна, музикална. Показани са 230 експоната, от които 150 оригинала и 80 копия.

В една от витрините се експонира и държавната награда на училището - Орден "Червено знаме на труда", връчена по случай 75-тия му юбилей.
Днес училищният музей продължава да се посещава от гости, възпитаници, ученици и граждани. Обогатява се с нови експонати.

Татяна Андреева 

Проектът и изпълнението на стенописа пред музея са дело на художничката Светла Стоянова.